„Bucura-te de sanatate!” - un proiect european pentru promovarea unui stil de viata sanatos pentru clujeni

When: 
Wednesday, September 17, 2014
Where: 
Public Space ( e.g. Park )
Who: 
Children (0-8 yrs), Youth (9-16yrs), For Pregnant Women, Older People, Parents, The general community
Key messages: 
Enjoy shopping for a healthy meal, Enjoy eating together, Enjoy eating colourful fruits & vegetables, Enjoy cooking, Enjoy drinking water, Enjoy physical exercise
Objectives

Promovarea mesajelor-cheie din cadrul campaniei - Bucura-te de Sanatate! pentru comunitatea clujeana.

The activity

Miercuri, 17 septembrie 2014, la Centrul de Cultura Urbana Casino din Parcul Central, primarul Emil Boc a lansat oficial cel mai important proiect de comunicare privind adoptarea unui stil de viata sanatos, aflat in derulare in Uniunea Europeana. Evenimentul s-a desfasurat simultan in sapte orase europene, parte dintr-un proiect-pilot care testeaza cele mai eficiente modalitati de a genera schimbare in stilul de viata, catre o abordare sanatoasa din partea cetatenilor europeni.
Cu ocazia lansarii oficiale a proiectului de comunicare privind adoptarea unui stil de viata sanatos, la Cluj-Napoca a fost organizat un eveniment intergenerational care sa puna in evidenta toate mesajele campaniei „We love Eating – Bucura-te de sanatate!”.
Astfel, peste 200 de copii din gradinite si scoli au fost invitati ca alaturi de partenerii proiectului sa descopere placerea gustului unor mancaruri sanatoase – precum salatele obtinute din combinarea a diverse legume crude.
De asemenea, clujeni apartinand varstei a III-a, activi in cadrul cluburilor de pensionari si tinere viitoare mamici din cadrul Asociatiei Cuibul Berzelor au fost invitate sa se informeze cu privire la mesajele-cheie din cadrul campaniei, care incurajeaza europenii sa adopte schimbarile necesare care sa le asigure o viata cat mai lunga si sanatoasa.
Campania este orientata pe ideea de a face cu bucurie tot ceea ce tine de alimentatie si miscare, este o campanie pozitiva si incluziva.
Timp de 2 ore clujenii participanti au putut sa se bucure de feluri de mancare preparate pe loc, din legume crude, sanatoase, de lectii usoare de miscare si de vremea insorita a zilelor de toamna.
Cluj-Napoca este astfel, singurul oras din Romania care participa la proiectul – pilot realizat la cererea Directiei Generale pentru Sanatate si Consumatori din cadrul Comisiei Europene, de catre agentia de proiecte PAU Education din Barcelona, Spania in parteneriat cu Primaria municipiului Cluj-Napoca. Proiectul se numeste „We love eating - Bucura-te de sanatate!” si se va derula pe parcursul anului scolar 2014 – 2015, tinta fiind atat copiii cu varste cuprinse intre 0 si 15 ani, cat si persoanele varstnice si femeile insarcinate.
In cadrul evenimentului de lansare de la Cluj-Napoca au participat, alaturi de primarul Emil Boc, Valentin Cuibus – inspector scolar general, Amalia Gurzau – inspector activitati educationale, profesori si elevi ai Scolii Generale C-tin Brancusi, profesori si elevi ai Scolii Generale L. Rebreanu, copii din gradinitele Aschiuta si Degetica, persoane varstnice de la cluburile pensionarilor, Asociatia „Cuibul Berzelor” pentru tinere insarcinate, Asociatia „Minute de miscare” - pentru o viata activa, si reprezentantii companiei clujene Salad Box – promotor al alimentatiei sanatoase, in calitate de partener al proiectului.
„Este foarte important sa acordam atentie modului in care ne alimentam, iar miscarea este cheia unei vieti sanatoase si lungi, de aceea ii indemn atat pe tineri, cat si pe clujenii seniori sa incerce sa adopte principiile acestei campanii europene, menite sa ajute la schimbarea stilului de trai al cetatenilor Uniunii”, a declarat primarul Emil Boc.
„Cred ca este foarte important ca aceasta campanie pune accentul pe participarea intregii familii, atat la cumpararea alimentelor, cat si la pregatirea si servirea lor. In ziua de astazi este o adevarata provocare pentru parinti sa reuseasca sa petreaca timp indelungat impreuna si prin aplicarea principiilor promovate de proiect, cred ca rezultatele vor fi pozitive”, a adaugat Valentin Cuibus, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, membru al grupului local de implementare a proiectului la Cluj-Napoca.

Date generale despre proiect:

Proiectul se va desfasura pana in anul 2015 inclusiv. Pe toata aceasta perioada, sapte orase din sapte tari europene vor participa in cadrul proiectului: Cluj-Napoca, Romania, Banská Bystrica, Slovacia; Bradford, Marea Britanie, Deventer, Olanda; Granollers, Spania; Poznań, Polonia si Roncq, Franta. Fiecare oras va organiza activitatile cele mai potrivite nevoilor specifice comunitatii sale si va folosi instrumentele We Love Eating.
Pe toata durata fazei pilot, proiectul va fi monitorizat si evaluat de catre experti externi pentru identificarea modelelor de bune practici. O atentie deosebita se va acorda informarii si participarii grupurilor vulnerabile. Acest lucru va ajuta promovarea ulterioara a proiectului in alte orase europene si va ajuta decidentii in dezvoltarea unor politici imbunatatite.
In cadrul campaniei vor fi organizate evenimente pentru toate categoriile-tinta in cadrul carora se vor promova cele 6 mesaje – cheie identificate de catre Comisia Europeana ca fiind pasii prin care se poate obtine un stil de viata sanatos pentru intreaga familie. Aceste evenimete sunt organizate de catre Grupul de Implementare Locala format din reprezentanti ai primariei si ai unitatilor de educatie, ONG-urilor dedicate femeilor care asteapta un copil sau stimularii unei vieti active.

Mesajele promovate sunt:
Bucura-te gatind alaturi de familia ta!
Bucura-te mancand alaturi de familia ta!
Bucura-te de miscare!
Bucura-te de apa!
Bucura-te sa faci cumparaturi pentru o masa sanatoasa!
Bucura-te consumand legume si fructe cat mai colorate!

Tipurile de activitati care se vor organiza in perioada 2014 - 2015 in Cluj-Napoca includ:
- evenimente in aer liber in cadrul carora participantii vor fi invitati sa faca miscare sau sa gateasca – vom organiza in cursul anului evenimente dedicate fie persoanelor varstnice, fie femeilor insarcinate, fie copiilor, fie tuturor clujenilor
- evenimente in scoli, gradinite, centre comerciale

„Prin evenimentele pe care le vom organiza in timpul proiectului clujenii vor avea ocazia sa petreaca timp agreabil alaturi de cei dragi, informandu-se cu privire la ceea ce pot face pentru a trai mai sanatos intr-o modalitate placuta si interesanta,” a explicat primarul Emil Boc.

Membrii Grupului Local de proiect la Cluj-Napoca sunt:
- Primaria municipiului Cluj-Napoca, prin Serviciul Centrul de Informare pentru Cetateni, Directia de Asistenta Sociala si Medicala, Cantina de Ajutor Social, Centrul Bugetar de Crese, Biroul Invatamant Cultura,
- Inspectoratul Scolar Judetean Cluj
- Universitatea Babes-Bolyai – FSPAC, Institutul de Sanatate Publica
- Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj
- Asociatia Nepoti de Craciun
- Asociatia Magic People
- Asociatia pentru Solidaritate si Empatie Claudia Safta
- Teodora Rogobete – Teo' Kitchen
- Asociatia Pro Vita - Mama si Copilul
- Consiliul Elevilor din cadrul Transylvania College
- voluntari, etc.

Participating organisations
Cluj-Napoca CityHallSchools
Elderly CentersCuibul Mamelor - Pregnant women Association
www.minutedemiscare.roSchool Inspectorate
association Claudia Safta for chronic renal salad box promoting healthy eating association